Hoelang duurt het drogen van stucwerk?

Het laten drogen van stucwerk is een precies klusje. Je wilt namelijk dat al het stucwerk tegelijkertijd gaat drogen om ze scheurvorming te voorkomen. Het kan vaak een tijdje duren om stucwerk te laten drogen. Er zijn dan ook middelen om dit sneller te laten gaan, maar hier zitten ook weer risico’s aan vast.

Op deze pagina lees je over hoe stucwerk droogt en hoelang dit kan duren. Lees dus snel verder!

Het proces van stucwerkdroging

Er zijn een aantal factoren waar je goed op moet gaan letten als je het stucwerk aan het drogen bent.

Dit zijn:

  • De dikte van de laag
  • De temperatuur
  • De luchtvochtigheid
  • De ventilatie

Deze factoren dienen op de juiste waardes te liggen zodat het stucwerk goed droogt. Over het algemeen duurt het drogen van stuc werk ongeveer één dag per millimeter stuc dat is aangebracht.

Je kan het drogen sneller laten gaan door gebruik te maken van een bouwdroger en kachels. Alleen heeft dit wel een risico. Als stucwerk namelijk te snel droog kan er scheurvorming ontstaan. Hier moet je dus goed op letten!

De droogtijd van stucwerk

Bij stucwerk wordt erg veel water gebruikt. Als er bijvoorbeeld een laag van 5 mm gestukt wordt is hier al gauw 2 liter water nodig per m2. Een gehele woning is vaak rond de 300 tot 400m2. Dit betekent dan dus dat je 700 tot 800 liter water moet gaan laten drogen.

Als je de juiste temperatuur aanhoudt van 20 tot 22 graden Celsius en zorgt voor een goede ventilatie in het huis, zal het ongeveer 5 dagen duren voordat het stucwerk van 5 mm gedroogd is. Meestal wordt er rond de 1 mm per dag aangehouden als droging van het stucwerk.

Het blijf het beste om stucwerk te laten drogen op kamertemperatuur met goede ventilatie. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van geduld.

Wil je meer weten over stucwerk? Hier lees je alles over de mogelijkheden.