Zelf dakpannen leggen op je huis

Het lijkt een grote klus, maar voor een ervaren doe-het-zelver die geen last heeft van hoogtevrees is het leggen van dakpannen prima te doen. Zolang je goed weet waar je op moet letten en wat je precies moet doen, kan je dan ook best aan de slag op je eigen dak. Daarbij is het wel zaak om te voorkomen dat er opeens lekkage ontstaat: het dak is immers een kwetsbaar en belangrijk onderdeel van het huis. Wil je ook zelf aan de slag om dakpannen te leggen? Dan lees je hier hoe je dat het beste aan kunt pakken. In samenwerking met Leon Vos Dakwerken.

Goede voorbereiding is belangrijk

Als je aan de slag gaat op het dak, moet je je altijd goed voorbereiden. Dat begint eigenlijk al bij het uitzoeken van de juiste materialen. Het kan namelijk wel eens zo zijn dat de gemeente heeft bepaald welke materialen er wel en niet gebruikt mogen worden, als het aankomt op dakreparaties. Daarom is het verstandig om eerst altijd navraag te doen. Op die manier voorkom je dubbel werk, of vervelende problemen. Ook moet je zorgen dat je alle gereedschappen en materialen aangeschaft en/of ingehuurd hebt. Zo kun je de klus in één keer klaren, en kom je niet halverwege voor verrassingen te staan.

Hoe leg je dakpannen? Enkele tips

Dakpannen leggenHet leggen van dakpannen luistert natuurlijk vrij nauw. Het is dan ook handig om rekening te houden met de volgende tips:

  • Begin altijd beneden, en werk naar boven toe. Op die manier kun je een goed overzicht houden.
  • De onderste rij dakpannen moet altijd worden vastgemaakt aan de lat. Dit voorkomt dat de rest opeens begint te schuiven terwijl je op het dak bezig bent. Per dakpan en per fabrikant kan de manier waarop dit werkt weer anders zijn.
  • Vergeet niet een loodprop toe te voegen in de kier tussen de muur en de dakpan zelf. Om dit goed te doen, kun je een voeg slijpen waar je het lood in legt. Deze voeg smeer je vervolgens dicht, waardoor het dak waterdicht wordt.

De voordelen van dakpannen zelf leggen

Als je als doe het zelver aan de slag gaat op het dak, haal je je natuurlijk een grote klus op de hals. Zelf dakpannen leggen heeft echter wel enkele voordelen. Natuurlijk gaat het dan voornamelijk om het besparen van geld. Laat je dakpannen verwijderen en vervangen door een professionele legger, dan kun je, bij een dakoppervlakte van 60 vierkante meter, al snel denken aan een prijs van tussen de 3000 en 5000 euro. Ga je zelf aan de slag, dan hoef je alleen de materiaalkosten te betalen: die zijn voor dakpannen relatief laag. Het grootste gedeelte van de kosten kun je dus besparen, als je zelf het dak op gaat.

Copyright: De Haan Bouw