Eenvoudig zelf behangen met dit stappenplan

Zelf klussen is tegenwoordig bijzonder populair. Het is namelijk veel goedkoper dan het inhuren van een bouwbedrijf. Bovendien kunt u met behulp van een handleiding prima zelf de handen uit de mouwen steken. Zo is zelf behangen niet zo moeilijk als het lijkt. Om succesvol te behangen dient u wel een stappenplan te volgen. In samenwerking met de behangers van Coqual hebben wij dit stappenplan voor u opgesteld.

Spullen om zelf te behangen

behangenMisschien vindt u het tijd voor nieuw behang in de woonkamer of slaapkamer. Het geeft een goed gevoel wanneer u de klus zelf weet de klaren. Met behulp van een stappenplan boekt u uiteindelijk een mooi resultaat. Zelf behangen begint bij een goede voorbereiding. Een goed begin is immers het halve werk. Ten eerste dient u de juiste spullen in huis te halen. Uiteraard dient u bij de bouwwinkel genoeg behang aan te schaffen. Gooi daarnaast een harde en zachte behangborstel, schuurpapier, een schaar, emmer, hobby mes en rolmaat in het mandje. Ook behangplaksel, een plamuurmes, een behangtafel en een trap zijn nodig voor een succesvol dagje zelf behangen.

Voorbereidende werkzaamheden

Na het aanschaffen van de spullen kunt u beginnen met zelf behangen. Ten eerste dient u het oude behang te verwijderen door het goed nat te maken. Voor een kleinere muur werkt behangafbijtmiddel ook uitstekend. Voor het nieuwe behang dient u een gladde ondergrond te gebruiken. Ook is het belangrijk om het goed schoon te maken, zodat het behang goed gaat hechten. Op een non-egalitaire en vieze ondergrond is het onmogelijk om strak te behangen. Ten tweede dient u de vloer goed af te dekken met folie. Om gevaarlijke situaties te voorkomen dient u daarnaast alle stroom in de woning uit te schakelen.

Breng het behang aan met behangplaksel

behang insmerenVoor het aanbrengen van behang is behangplaksel nodig. Deze kunt u zelf aanschaffen. Het soort behangplaksel is daarbij afhankelijk van het gewicht. Zo kunt u voor normaal behang het beste papierbehang lijm kopen. Vinyl lijmbehang is meer geschikt voor zwaarder behang. Na het klaarzetten van de juiste lijm dient u het aantal behangbanen te knippen. De juiste lengte is de hoogte van de kamer met ongeveer 5 centimeter erbij. Leg de behangbaan op de behangtafel, en smeer het vervolgens helemaal in met een behangplaksel. Voor deze stap kunt u het beste een lijmkwast gebruiken. Laat het plaksel vervolgens een tijdje intrekken.

Behangbanen aanbrengen

Na het knippen en lijmen kunt u de eerste baan aanbrengen. Trek daarvoor een lijn van boven naar beneden, waar de eerste behangbaan naadloos over moet gaan in de tweede. Plak het behang vervolgens stevig vast langs de lijn op de muur. Vervolgens dient u het behang met een borstel vanuit het midden naar de zijkant strak te strijken. De overige banen kunt u aanbrengen op dezelfde manier.

Copyright: De Haan Bouw